Yorum yapılmamış

Kıbrıs Yemekleri

ÜNLÜ KIBRIS YEMEKLERİ

Kıbrıs Yemekleri ve Mutfağı, tarih boyunca değişik kültürlerden etkilenmiştir. Bu yüzden tamamen Kıbrıs’ a ait herhangi bir yemek yoktur. Fakat orijinlerinde yapılan ufak değişikliklerle Kıbrıslılar lezzetli yemekler yaratmayı başarmışlardır. Her yemek kendine özgü bir lezzet taşır, yemeğin pişirilmesi ve sunumu Kıbrıs insanın karakterini yansıtır. ‘ Molehiya ‘ Arap orijinli bir yemek olmasına rağmen hazırlanışı lezzeti ve sunumu ile Kıbrıs lezzetine hitap eder.Bazı yemeklerin adı, hazırlanışı ve lezzeti bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Kuzey Kıbrıs damak zevki olanların uğrak yeridir. Çeşitli sebze yemekleri, ızgaralar, hamur işleri, balık, çorbalar, kebaplar, lahmacun ve pideler Kıbrıs mutfağının sadece bir kısmıdır. Bir çok meze çeşidi, tatlılar, kekler, aparatif olarak yenilebileceği gibi ana yemeklerden sonra da yenilebilir. Yerel mutfağın dışında birçok restorantta Çin, İtalyan, Fransız ve Hint yemeklerini tadabilirsiniz.

Mücendra Pilavı

Malzemeler (6 kişilik)
250 gr. Yeşil Mercimek,190 gr. Pirinç,1 adet orta boy kuru soğan,60 gr Ayçiçek yağı,800 Gr (dört bardak) su.

Hazırlanışı;
Kuru soğanı soyduktan sonra yemeklik olarak doğra bir kenarda hazır tut. Yeşil mercimekleritemizle yip yıkadıktan sonra 30 dakika suda pişir.
Bu arada bir tavada ayçiçek yağını kızdırdıktan sonra soğanı kızart. Kızarmış soğanı 30dakika pişmiş mercimeğin üzerine ilave et. Daha sonra ayıklanıp temizlendikten sonra yıkanan pirinci de bunun üzerine ekle ve 40 dakika daha pişir. Afiyet olsun.

seftali-kebabi-kibris

Şeftali Kebabı; Tarihi; Bir sokak kebabcısı olan Ali usta bu kebabı keşfetmiş.Musterileri cok begenmis ve adını sormus.Ali Usta kendi icat ettigi bir sey oldugu icin ismini de kendi bulmus.ŞEF ALİ KEBABI demis. Fakat seneler gectikten sonra bu Şeftali Kebabı olmuş.İşte size tarfi:

Malzemeler; Yarım kilo dana kıyma250 gr. koyun gömlekYaklaşık 100 gr kuru soğanyarım demet maydonoz1 çay kaşığı tuzbiraz karabiber

Hazırlanışı; Kuru soğanı soyduktan sonra olabildiğince ince doğrayın.Maydonozları iyice yıkayıp kurumasını bekledikten sonra küçük küçük kıyın.Dana kıymaya ilave ettiğin soğan, maydonoz, tuz ve karabiberle iyice yoğurun.Daha sonra yoğurduğun harcı şekillendirerek köfte biçimine getirin. Şeftali  kebabının köftesi genellikle irice olurKasaptan alacağın koyun gömleği açtıktan sonra (Her kasapta her zaman bulamayacağınız için kasabınıza önceden sipariş verin) hazır- ladığınız köfteleri rahatça sarabilecek büyüklükte parçalara ayırın..Köfte biçiminde hazırladığınız malzemeyi gömlekle silindir biçiminde sararak şişe geçirinIzgarada pişireceğiniz şeftali kebabını afiyet olsun…

KOLOKAS

Kıbrıs’ın geleneksel bir kış yemeği olan Kolokas, adanin çeşitli bölgelerinde yetirştirilen patates türünde, iri yapraklı ve suyu çok seven bir bitkidir. Bu bitkinin kökü gelişir ve kolokası oluşturur.

İçindekiler: 1 kg Kolokas, 750gr Kuzu eti(Kol Kısmı), 6 çorba kaşığı ayçiçek yağı, 3-4 dal kereviz sapı,1 çorba kaşığı domates salçası, Yarım Limon Suyu, Tuz, karabiber, 6-7 bardak su

Hazırlanışı: Bir tencereye yağ konur, sudan geçirilmiş ve küçük parçalara ayrılmış etler ilave edilerek kızartılır. Etler kızartıldıktan sonra tencereden alınır. Yemeklik doğranmış kereviz sapları ilave edilerek biraz soldurulur ve salça ilave edilir. Salça ve kereviz sapları harmanlandıktan sonra etler tencereye konur. Su ve tuz ilave edilerek yaklaşık yarım saat kaynamaya bırakılır. Bu arada kolokasın üstü temiz bir bez ile silinip temizlenir, sonra kabuğu soyulur ve yine temiz bir bez ile silinir (Kolokas soyulduktan sonra yıkanmamalı, çünkü yıkanması pişirmeyi olumsuz etkiler, istenilen kıam sağlanamaz) Soyulup temizlendikten sonra üstten başlayarak lokma büyüklüğünde parçalara ayrılır. Doğranan parçalar tencereye ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişirildikten sonra servis tabağına alınır arzuya göre karabiber serpilerek yenir. Afiyet Olsun!

Molehiya

Malzemeler:
1 kilo kurutulmuş molehiya, yarım kilo isteğe göre et, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 adet iri domates, 1 kilo su, 1 bas ırı kuru sogan, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber

Yapılışı:
Önce kurutulmuş molehiyalar sıcak suda ıslatılır,suyunun süzülmesi için süzgece konulur. Daha sonra bir tencereye ince kıyılmıs sogan konur ve pembeleşinceye kadar pişirilir daha sonra ısteğe göre hazırlanan et eklenir. Etler ve soğanlar pişince salça ilave edilir. Hepsi biraz kavrulunca molehiyalar eklenır. Tuz, karabıber ilave edılıp suyu eklenir. YaklaŞık olarak 1 saat 15 dk piştikten sonra yemek hazır olur. Çukur tabaklarda servis edilir. Pişirene afiyetler olsun.

Yorum yapılmamış

Mavi Köşk (Silah Kaçakçısının Köşkü)

MAVİ KÖŞK ÇAMLIBEL (KAÇAKÇININ KÖŞKÜ)
MAVİ KÖŞK, İtalyan asıllı rum olan Paulo Paolides tarafından 1957 yılında yaptırılmıştır. İki kat üzerine on altı bölüm olarak inşa edilen köşk, 20. yy modern mimari teknikleri ile yapılmış olmasına karşın, doğu ve batı mimari üslupları ile Türk, Rum mimari özellikleri yanısıra İtalyan ve Akdeniz bölgesi mimari özellikleri taşımaktadır.

Paulo Paolides
Kıbrıs doğumlu olan Paolides italyan asıllı rumlardandır. Paolides Avukat olmasına karşın aslında Ortadoğunun en büyük silah tüccarıdır. Aynı zamanda dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Baş piskopos Makarios’un avukatıdır. Avukatlık mesleğini silah ticaretini gizlemek için kullanmıştır. Bu nedenle köşkü kimsenin dışarıdan göremeyeceği ancak hertarafa hakim bir mevkiye yaptırmıştır. Böylelikle köşkü silah dağıtım noktası olarak kullanabilecektir..

Sanat Düşkünü Paolides Paolides sanata düşkün bir kimse olarak evini birçok sanat eseri ile donatmıştır. Paha biçilmez tablolar, biblolar, içki dolapları, el işi iran halıları, ayrıca kendisine ait kara kalem çalışmalarıda bulunmakta ve evinde sergilemektedir. Bazı sanat eserlerini para karşılığı almış ancak bazı eserler kendisine hediye edilmiştir. Hediye edilen bu eserlerden bir taneside paha biçilemeyen meryem ana tablosudur. Kendisine fransız bir ressam tarafından 1971 yılında hediye edilmiştir. Ne amaçla hediye edildiği bilinmemektedir. Tablonun özelliği halesinin som altından elindeki tas ve gerdanlığın ise altın suyuna batırılarak resmedilmiş olmasındandır. Tablonun bir diğer özelliği ise odanın neresinden bakarsanız bakın elleri, dizleri ayak ucları ve gözlerinin size dönük olmasıdır.

Süt Havuzu; Köşkün bayan misafirleri için paolides ayrıca bir süt havuzu yaptırmıştır. Süt havuzu müzik odasının hemen yanında yaptırılmış bayan misafirlerin süt banyosu yaparken bir yandanda müzik dinleyerek rahatlaması istenmiştir. Dönemin ünlü aktristlerinden Sophia Loren’nde köşke gelerek süt banyosu yapmış misafirlerdendir.

Paolides’in Hazin Sonu

Paolides çok severek yaptırdığı mavi köşkü 1974 barış harekatı sırasında arkasında bırakarak İtalya’ya kaçmak zorunda kalmıştır. Kaçarken yatak odasında bulunan ve ingiliz mahallesine doğru giden kendi yaptırdığı gizli tünelleri kullanmıştır. Tünelleri kaçarken patlattığı için tam olarak nereye açıldığı bilinmemektedir. Paolides köşke olan ilgisini ve bir gün geri alma ümidini hiç kaybetmemiş bu yüzden öldürüldüğü 1986 yılına kadar köşkün çeşitli ihtiyaçlarını italyadan Kıbrıs’a gönderdiği söylenmektedir. Paolides İtalya’da bir mafya toplantısında öldürülmüştür.

Son olarak; Mavi köşk bir ibret müzesi olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin himayesinde halkımızın ziyaretine açık tutulmaktadır. 1963 – 1974 yılları arasında Kıbrıslı Türkler çeşitli zorluklar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, Paolides kanlı paralar ile bu köşkte sefasını sürmüştür. Mavi Köşk, Yukarıda anlatamadığımız çalışır durumda olan 1957 yapımı Westinghouse marka merkezi klima sistemi, içinde gizemli bir altın anahtar bulunan gizli kasası, özel olarak uzakdoğudan paolidesin getirttiği dokuz boyutlu güvenlik aynası, kuş tüyü yastıklı stres koltukları, mevsime göre renk değiştiren bukalemun derisinden içki dolabı, kristal şarap bardakları, italyan el işi yer döşemeleri, istenirse 24 saat şarap akan aslanlı çeşmesi, özel sirtaki taverna bölümü, Köşkün bir çok yerinde bulunan günah çıkarma noktaları, Deprem uyarı cihazı, Köşkle bir bütünmüş gibi görünen ancak depremde yıkılmaması için köşkten ayrı olarak ve farklı bir teknikle yaptırılmış deprem odası gibi birçok özelliği ile Mavi Köşk Kıbrıs’ta mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

Turlarımız 4 kişilik taksiler ile yapılmaktadır. 1 kişi yada 4 kişi aynı ücreti öder kişi başı ücret alınmaz

mavköşk-kıbrıs
Yorum yapılmamış

St. Hilarion Kalesi

Saint Hilarion Kalesi, Kıbrıs’ın en temel ve Ortaçağ’a ait en etkileyici mimariye sahip olan kalelerindendir. St. Hilarion ve Dieu D’Amour olarak da bilinen kalenin ilk ismi burada yaşamış olduğu sanılan bir azize aittir.

İkincisi ise Ortaçağ insanlarının çok sevdiği kelime oyunları ile ortaya çıkmıştır. Geçmiş zamanlarda söz konusu dağ zirvesindeki tepeleri ayrı olması ve aralarında bir vadi bulunmasından dolay Didymos (ikiz) diye anılırdı. Bu ismin ilk Latin yerleşikler tarafından yanlış telaffuz edilmesiyle isim Dieu D’Amour olarak yerleşmişti.

St. Hilarion Kıbrıs’ta ada halkının Arap akınlarına karşı uyarmak ve korumak için dağlarda en yüksek noktalarda gözetleme noktası olarak yapılan kaleler zincirinin bir halkasıdır. Bu koruma Girne, Buffaveto ve Kantara’da da birer kaleyi içermektedir. Arap akınları VII. y.y’da başlamış ve aralıklarla X.y.y.’a kadar sürmüştür. Bu bakımdan buradaki ilk gözetleme kulesinin bu akınların sürdüğü yıllarda yapılmış olduğu sanılmaktadır. Ayrıca yazılı kaynaklarda kalenin, Aslan Yürekli Richard’ın 1191’de adayı ele geçirdiği zaman var olduğu belirtmektedir.

Kale Lüzinyan Döneminde geliştirilmiş ve güzelleştirilmişti. Kıbrıs’taki diğer kalelerden farklı olarak hava sıcak olduğunda bahçenin serinliği ve Kıbrıs’ın güzel manzaralarından birini görme şansının da olması buranın Lüzinyan asillerinin tercih ettiği bir kale olmasını sağlamıştır. Kale ayrıca birçok asilin başları sıkıştığı zaman sığınacakları bir yer olarak da tarihteki yerini almıştır.

Kale 1489 yılında Venediklilerin adayı ele geçirmesi ile boşaltılmış ve kaderine terk edilmiştir. Çok büyük başarı ve trajedilerin yaşandığı bu kalede 14. y.y. sonlarında günümüze ulaşan trajedi Kıbrıs Kralı 1. Peter’in kardeşi Antakya Prensi John ile ilgilidir. Prens ve ailesi Kıbrıs’a saldıran Cenevizililerden korunmak üzeri St. Hilarion Kalesi’nde yaşamaya başlamıştı. John, kendisine düşman olan Kraliçe Eleanor’un yalanları sonucu sadık korumaları olan Bulgar askerlerinin kendisine karşı gizli planlar yaptığına inanmıştı. Bu olaya çok kızan Prens Bulgar korumalarını yanına çağırarak tek uçurumdan aşağı attı. Bu olayın bugün Prens John Kulesi olarak bilinen yerde yaşandığı tahmin edilmektedir.

Kale değişik yükseltilerde kurulu 3 ana bölümlerden oluşmuştur.

1. Bölüm asker, kale çalışanları ve bu kişiler için yapılmış sarnıç, ahır odaları ve diğer yapılardan oluşmaktaydı. Ana girişi koruyan odaları ve diğer yapılardan oluşmaktaydı. Ana girişi koruyan Barbakan (Savunma Yeri) ile başlayan bu bölüm at nalı şeklinde yapılan kulelerle güçlendirilmiştir. Güzel bir mimarlık örneği olan giriş kapısının altındaki sade ve yarı yuvarlak alan üzerinde Kraliyet silahları veya Aziz’in resimlerinin olduğu düşünülmektedir.

2. Bölüm ise Kilise, Kraliyet Sarayı ve holü, mutfak, sarnıç ve yine Kale Komutanı’na ait odalar ve kiler, atölye, kışla yapıları ve Ortaçağ tuvaletleri gibi birçok yapıdan oluşuyordu. Girişinde ise yukarı çekilip açılabilen bir köprü ile kapanmış büyük kapı evinden geçerek ulaşılıyordu. Bu bölümdeki X.yy’da yapıldığı sanılan Bizans Kilisesi görülmeye değer etkileyici bir mimariye sahiptir.

3. Bölüm ise dik fakat geçmişte çıkışı merdivenler ve zikzak çıkışlarla kolaylaştıran bir yürüyüş yolu ile başlar. İç bahçeye gelindiğinde burada içinde fırın bulunan mutfak, sarnıçlar ve ilave odaların kalıntıları karşımıza çıkmaktadır. Batıda bahçe Lüzinyan Dönemi, Kraliyet odaları ile kesilmektedir. Bu bölümdeki Gotik mimari özellikteki pencereler Kraliçe pencereleri olarak bilinmekte ve görülmeye değer güzelliktedirler. Bahçeden kısa bir tırmanışla en yüksek kısma yani zirveye ulaşılır. Zirve deniz seviyesinden 732m yüksekliktedir ve müthiş bir manzaraya sahiptir. Aynı yoldan aşağıya inerken kendine güvenenler zorlu bir yoldan sonra güçlü ve izole durumundaki Prens John Kulesi’ni ziyaret edebilir.

Kale’nin çok ayrı bir özelliği daha Walt Disney’in “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” çizgi filimi yaratırken St. Hilarion Kalesi’nden esinlendiği söylenmektedir. Birçok Disney çizgi filminde resmedilen kuleler, kaledeki kulelerle büyük benzerlikler göstermektedir. Kale’nin bir peri masalından çıkmış gibi duran mistik havası birçok sanatçıya da ilham kaynağı olmuştur.

st-hilarion-kalesi
Yorum yapılmamış

Beşparmak Dağlarındaki Tank

1974 Kıbrıs Barıs Harekatında bir Türk tankının Beşparmak dağlarının zirvesine kadar tırmanıp orada kaldığından bahsedilir. Resmini görmeyenler hep onun bir savaş efsanesi olduğunu sanır. Ama bu gerçektir ve bir de hikayesi vardır;

Önce hikayesi;

Girne Beşparmak dağlarının üzerinde bu savaştan kalma, Türk Ordusu’nun tankı hâlâ hayretle seyredilmektedir.

Bu tankı buraya çıkaran, onbaşı Gürler ERDAĞ, Er Abdulkadir KURT, Er Recep Doğan YİĞİT’tir.

Birliğin komutanı, tankın sürücüsü kahraman askere;

– Evladım bu tankı buraya nasıl çıkardın? diye sorunca. Asker;

– Komutanım, o anda gözlerimin önünde engelsiz dümdüz bir yol göründü. Rumlar kaçıyordu, ateş ede ede buraya öyle çıktım.

Komutan mehmetçiğe emreder.

– Tankı indir.

Er cevap verir.

– O yolu görmeden nasıl indireyim komutanım.

Tank hâlâ o dağın zirvesinde durmaktadır. Dünya durdukça da duracaktır. Bu bir destandır. Dilden dile, gönülden gönüle ulaştırılacak bir destandır. Selam olsun bu destanı yazanlara. Selam olsun bu destan yazılırken can verenlere.

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda biz bu vatanı; canlar vere vere, kara günler göre göre kurtardık. Selam olsun. K.K.T.C. semalarında dalgalanan anavatan ve yavru vatan bayraklarına.

Kaynak
Kuzey Kıbrıs Şükran Dergisi – Enformasyon Dairesi.
20 Temmuz 1974 Şafak Vakti Kıbrısta – Mesut Günsey

Kıbrıs Taksi ile beşparmak dağındaki tankı ziyaret edebilir. Yada diğer turlarımız hakkında bilgi almak için ada içi turlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

beşparmakdağlarındaki-tank
Yorum yapılmamış

Kapalı Maraş Bölgesi

Maraş (Varosia – Varosha) Kıbrıs Barış Harekâtı öncesi Gazimağusa şehrinin en ünlü bölgesiydi. Yapılan anlaşmalar sonrası yerleşim ve iskana kapatılmıştır.

1974 öncesi Akdeniz’in en ünlü tatil merkezlerinden biri olan Varosha (Varosia), Türk Silahlı Kuvvetlerinin kontrolu altındadır. Birleşmiş Milletler de anlaşmalar gereği maraşda gözlemci statüde asker bulundurmaktadır. İçerisinde BM’in kullandığı bir adet bina bulunmaktadır. Yaklaşık 400 metre ilerisinde ise altı apartman Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından orduevi ve lojman olarak TSK personeline tahsis edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile orduevi yanında bulunan kız öğrenci yurdunda kalan öğrenciler dışında içeriye giriş kesinlikle yasaktır.

Annan Planı’na göre kapalı Maraş, Kıbrıs rumlarına bırakılacaktı. Ancak yapılan refarandumun Kıbrıs rumları tarafından reddedilmesi sonucu maraş hala bizim kontrolümüzde bulunmaktadır.

Kıbrıs Taksi ile Hayalet şehir maraş’ı görebilirsiniz. isteyen ziyaretçilerimiz ada içi turlarsayfamızı ziyaret ederek Maraş Bölgesini ziyaret eden turlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

kapalı maraş
Yorum yapılmamış

Kıbrıs Gece Hayatı

KIBRIS GECE HAYATI

Gece hayatı Çarşamba, Cuma, Cumartesi geceleri son derece hareketlidir. Özellikle havaların ısınmasıyla, ki bu Nisan ayı itibariyle başlar, gece hayatı son derece hareketli bir hal alır. Gece hayatının İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Marmaris, Çeşme gibi yerlerle kıyaslandığı takdirde çok pahalı olmadığını söyleyebiliriz. Kıbrıs’ta gidebileceğiniz disco barlar mevcut bu barlarda da zaman zaman gece partileri ve özel gün partileri düzenlenir.

Uluslararası Gazimagosa Festivali
Geçmiş yıllarda Asward, Los Paraguayos, Berlin Sanat Topluluğu gibi dünyaca ünlü sanatçıları, grupları ağırlayan Uluslararası Gazimagosa Festivali Akdeniz’in en iyi festivallerinden biri olarak nitelendirilmeyi fazlasıyla hak ediyor.  Festival Haziran ve Temmuz aylarında gerçekleştirilmektedir.

Yorum yapılmamış

Kıbrıs Hakkında Tavsiyeler

KIBRIS’LA İLGİLİ İPUCLARI ÖNERİLER VE TAVSİYELER.

Nöbetçi eczanelerin 23:00 a kadar hizmet verdiğini unutmayın.

Nöbetçi eczaneler gece 23:00’e kadar hizmet vermektedir. 24 saatlik nöbetçi eczane sistemi Kıbrıs’ta kullanılmamaktadır. Bu nedenle ilaç ihtiyacınızı gündüzden temin etmeye çalışınız. Çok acil durumlarda ise eczacı evinden çağrılabilmektedir. Yaz aylarında yaz mesaisi uygulandığından gündüz 12.30 – 15:00 saatleri arasında eczaneler kapalıdır.

Eğer araç kiralamış iseniz benzininizi gece 01:00 den önce alın.

Benzin istasyonlarının büyük bir kısmı gece 01:00 den, sabah 07:00’a kadar kapalıdır. 24 saat çalışan benzin istasyonları genellikle Lefkoşa – G.Magosa ana yolunda, Lefkoşa Girne kapısı karşısında, Girne bölgesinde ise Denizkızı Otel karşısında bulunan akaryakıt istasyonlarıdır.

Taksinizi resepsiyondan istemeyin, Telefonumuzu kaydedin.

Resepsiyonistlerin bir çoğu, otel müşterilerine çağırdıkları taksi için taksi işletmecilerinden komisyon almaktadırlar. Böylece size indirim olarak yansıması gereken miktar resepsiyoniste gitmektedir. Otel transferleriniz yada tur istekleriniz için bizi arayarak taksi isteyebilir, indirimin direkt olarak size yansımasını sağlayabilirsiniz.

Kıbrısa gelmeden önce telefonunuzu uluslararası dolaşıma açtırın.

Telefon hattınız uluslararası dolaşıma (roaming’e) açık değil ise Kıbrıs’ta çalışmayacaktır. Kıbrısa gelmeden önce operatörünüzü arayarak telefonunuzun Kıbrıs’ta çalışıp çalışmayacağına emin olun.

Alış veriş yaparken pazarlıkta ıstarcı olmayın.

Kıbrısın genel kültüründe Türkiye’nin aksine pazarlık bulunmamaktadır. Alışveriş yaptığınız mağaza sahibi meyilli görünmüyorsa pazarlıkta ısrarcı olmamanız, alışverişe keyfiniz kaçmadan devam etmenizi sağlayacaktır.

Kıbrıs’ta Devlet daireleri ile olan işlerinizi öğleden önce bitirmeye çalışın.

Birçok akdeniz ülkesinde olduğu gibi Kıbrıs’ta da yaz mesaisi uygulanmaktadır. Yaz aylarında pazartesi günleri hariç mesai saat 14:00’e kadardır. Devlet daireleri bu mesai saatleri esas alınarak çalışırlar. (Polis, itfaiye, Acil servis gibi mecburi bölümler hariç)..

Kıbrıs’ta trafiğin sol yönde aktığını unutmayın.

Kıbrıs eski ingiliz sömürgesi olduğundan, Kıbrıs’ta yerel trafik alışkanlığı sol yöndedir. Yani Türkiye’nin ters istikametinde akmaktadır. Bu nedenle hem araç kullanırken, hemde cadde ve sokaklarımızı karşıdan karşıya geçerken dikkatli olun, ters yöne bakmamak için mutlaka her iki yönede bakarak geçişinizi tamamlayın.